Enkla och bra övningar mot framtunga hästar

Svårighetsgrad: Bas

Öva bort framtungheten

Hästar som går för långa och låga och därmed hamnar i framvikt är ett vanligt problem. Hippson ger dig de bästa övningarna för att komma till rätta med framtungheten.

Tipstack till: Lena Lilja
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
 
- När jag får en framtung häst på träning börjar jag alltid med att kolla balansen. Innan den är okej börjar jag inte med några övningar, säger Lena Lilja, B-tränare i dressyr.
Hon rekommenderar att man tar en erfaren tränare till hjälp för att kontrollera att balansen är bra.
- Om man vill få en tyngre häst, som är lite lång i formen och lite låg fram i balans, måste man sätta ryttaren på balanspunkten. Alltså där hästen har sin balans, mitt på ryggen. Jag brukar kalla det hästens gravitationspunkt.
Problemet med att hästen är i framvikt kan förvärras om ryttaren lutar sig fram, och det problemet kan i sin tur förvärras om sadeln tippar ryttaren framåt.
- Jag använder ibland en liten padd framtill under sadeln för att tippa ryttaren bakåt. Ibland kan man också sadla lite bakom gravitationspunkten, det kan faktiskt hjälpa i vissa fall. Och många sadlar för långt fram, säger Lena.
Om ryttaren hamnar i balans börjar hästen ta hjälperna bättre.
- När du fått hjälp med balanspunkten av en tränare är det bara att börja rida övningar, säger Lena.

Denna vecka får du två skrittövningar på LC-LB-nivå, se nedan. Nästa gång det är dressyrövning på Hippson kommer en övning i trav och en i galopp för LC-LB-nivå. Del tre för framtunga hästar blir en övning för LA-Msv-ekipage och serien avslutas med en svårklassövning som får upp balans och front på hästen.
 
 

Gör så här:

 
1. Öka och minska volten i skritt.

Börja jobba i skritt. Gå på en volt som är 8-10 meter i diameter och minska den till 6-8 meter. Gör volterna kanske fyra gånger i varje varv. Variera med att rida rakt fram emellan.
- Det här är jättebra, för du jobbar med samsidiga innerhjälper för att flytta hästen ut, säger Lena.
Du ska ha vikten på inre sittbenet när du tar hästen åt sidan - inte trilla åt andra hållet - och hästen ska vara ställd i nacken.
- Om hästen sitter fast mycket kan du också böja den mer, då blir det mer lösgörande.
Det gäller att flytta frampartiet, men att få bakpartiet att fungera. Försök att få in det inre bakbenet under gravitationspunkten. Hästen ska sätta under sig så att den inre bakhoven är under hästens egen gravitationspunkt, och det brukar vara under ryttarens stigbygel.
- Begär inte för mycket om hästen är stel eller oerfaren. Det kan ta en månad eller ett halvår att få igenom övningen, många hästar är så stela i bakkärran att de inte går att flytta i början.
 
2. Volter och skänkelvikning i skritt.
Rid längs långsidan och lägg in tre-fyra volter per långsida. På kortsidan lägger du en 20-metersvolt där du flyttar hästen för innerhjälperna på öppna delen.
- När du flyttar aktiverar du bakdelen. Bakbenet kommer under hästen och den får arbeta upp med ryggen och arbeta med överlinjen, säger Lena.
 
3. Avsluta med stretching.
I slutet av passet är det bra att stretcha på böjt spår i trav under lättridning. Välj gärna stora mittvolten om din häst inte är så långt kommen i sin träning. Det böjda spåret gör det lättare att få eftergift hela tiden.
- Om man rätar ut och skänklar på kan det bli bekymmer om inte hästen är befäst i formen, säger Lena.


Syfte:
Att få hästen att arbeta med rygg och överlinje. Att använda samsidiga innerhjälper.

Svårighetsgrad:
Bas (LC-LB).

Tänk på det här:
Lyssna på hästen och använd rösthjälperna. Ha kontakt med rösten så att hästen vet vad som händer. Var uppmärksam på hur hästen upplever det hela. Vill inte hästen, eller om den blir tjurig, får man avsluta.

 



övning 1


övning 2


övning 3

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0