Enkla bågar lär hästen gå i förvänd galopp

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Enkla bågar lär hästen gå i förvänd galopp

När hästen bär sig väl i rättvänd galopp och befinner sig på ungefär LB-nivå i övrigt, börjar det bli dags att öva på förvänd galopp. Den förvända galoppen är utmärkt träning av hästens balans, styrka och lydnad. Korrekt utförd gör rörelsen galoppen både bärigare och bättre.

 
Förvänd galopp innebär att hästen går i vänster galopp i höger varv och vice versa. Gör den detta mot ryttarens vilja brukar man kalla det för fel galopp...
I början kan det kännas ovant och lite "knaggligt" både för häst och ryttare, därför gäller det att börja träna med ganska enkla övningar och att sedan öka svårighetsgraden efter hand.
 
Svag båge längs med långsidan
Se till att du har bestämt dig för vilket spår du ska rida på innan du börjar med själva övningen. Den ridväg vi beskriver här är att man lägger en svag båge längs med långsidan i galopp.
Så här gör du: Rid på spåret i rättvänd galopp. På långsidan rider du en svag båge strax innanför spåret, så att hästen får gå i förvänd galopp under några steg i mitten av bågen. Följ bågens spår tillbaka till fyrkanten, så att du hamnar i rättvänd galopp igen (se skiss).
 
Börja enkelt
Allra första gången man testar behöver bågen inte gå mer än kanske två-tre meter innanför spåret. Rid galoppen precis som vanligt, men var extra noga med att sitsen är stadig och att du "sitter med" åt galoppsidan under de förvända sprången. Annars kommer det lätt ett avbrott eller ett byte. Hästen ska hela tiden vara ställd åt galoppsidan, det vill säga svagt utåt i bågen. Men överdriv inte ställningen.
Bli inte arg om hästen bryter av, byter eller faller in i korsgalopp. Det tar ett tag innan den lär sig rätt mekanik och kan balansera sig. Börja bara om på nytt, och gör om det går övningen ännu lite enklare. Kör du fast - ta hjälp av en instruktör!
 
Tvärare och tvärare
Efterhand som hästen blir starkare kan du göra bågen tvärare och tvärare. Efter en tids träning kommer din båge att kunna gå ända in till medellinjen och så småningom kan du rida tre serpentinbågar över medellinjen - precis som man gör på tävling (LA).
Andra sätt att träna förvänd galopp kan vara att fatta förvänd galopp och rida runt fyrkantsspåret eller att rida i rättvänd galopp och rida halvt igenom så att du hamnar i förvänd galopp. Tänk dock alltid på att skära av eventuella hörn lite, så att vägen inte blir för tvär för hästen.
 
Rytm och balans
Det är viktigt att hästen hela tiden behåller en fin rytm och balans i arbetet. Sladdar den runt i övertempo motverkar den förvända galoppen sitt syfte. Kan inte hästen alls balansera sig har du troligtvis börjat med förvänd galopp lite för tidigt. Gå då tillbaka ett snäpp i utbildningen och jobba med att stärka den rättvända galoppen.

Lämplig för unghästar?
Ja, om unghästen har kommit så långt så fortsätt med denna övning.

Tips!
Här kan man använda sig av koner som man lägger bågen runt, bra för att ryttaren ska använda blicken och navigera. Flytta in konen mer mot medellinjen under att övningen går bra.

 
Anki Yngve

Till höger på skissen ses en enklare variant och till vänster en lite svårare.
 
 
SYFTE
Lära hästen att gå i förvänd galopp. Stärka galoppen samt öka balans och lydnad hos hästen.

SVÅRIGHETSGRAD
LB-LA dressyr.
 
VIKTIGT!
Tappa inte rytmen och balansen. Kvaliteten i galoppen är viktigare än att hästen går förvänd galopp på svåra spår eller under långa sträckor. Styrkan kommer efter hand - först när hästen är stark nog kan du öka svårighetsgraden. 
 

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0