Dressyrövning som stärker galoppen

Svårighetsgrad: Medel

Styrketräna dressyrhästens galopp

Det här är en övning som stärker galoppen, samtidigt som den förbättrar balans och bakbensaktivitet hos hästen. Övningen lämpar sig i första hand för hästar som redan har en god grundutbildning, men som kanske inte har så bra bärighet i galoppen som man skulle kunna önska.

 
Värm upp som vanligt i samtliga gångarter. När hästen känns lösgjord och är rejält varm i kroppen kan du påbörja arbetspasset och övningen. Ställ gärna ut koner enligt skissen, så får du hjälp med att hitta rätt vägar.

Bra för bärigheten
Rid igenom kortsidan i galopp. Efter hörnet rider du galoppöppna längst med spåret, nästan hela vägen fram till mitten på långsidan. Galoppöppna är en väldigt bra bärighetsövning, eftersom hästen måste trampa längre in under kroppen med sitt inre bakben.
Du som ryttare kan koncentrera dig på att titta framåt, rida vägen och understödja hästens galopp om den tycker att det är jobbigt eller tappar rytmen.

Enkelt byte vid X
När du kommer till mitten på långsidan vänder du över ridbanan och vid X lägger du ett enkelt byte. Det innebär att du saktar av till skritt direkt från galopp, skrittar ett par steg och därefter fattar motsatta sidans galopp. När du når långsidan går du ut i det nya varvet. Arbeta på samma sätt i ett halvt varv, med galoppöppna på långsidorna, innan du vänder över ridbanan igen.
Har du svårt att komma in i öppnorna på ett bra sätt kan du prova att lägga åtta- till tiometersvolter efter hörnen. Det hjälper dig att hitta rätt ställning och böjning till öppnorna.

Variera med förvänd galopp
Ett annat sätt att variera övningen på är att då och då rida ett halvt varv i förvänd galopp istället för att lägga in ett enkelt byte. Då vänder du helt enkelt över ridbanan med bibehållen galopp, galopperar ett halvt varv i förvänd galopp och vänder sedan över ridbanan igen. När du är tillbaka i rättvänd galopp återgår du till att rida öppnorna. Glöm inte att byta varv och galopp då och då om du väljer att lägga upp övningen på det här sättet.
Den förvända galoppen är även den en styrkeövning för hästen. På böjda spår måste hästen verkligen jobba med sin balans för att kunna bibehålla galoppen. Ofta märker man med en gång när man växlar från förvänd till rättvänd galopp att bärigheten har förbättrats!

Anki Yngve
 
 

 
SYFTE
Förbättra styrkan och självbärigheten i hästens galopp.

SVÅRIGHETSGRAD
LA och uppåt.

VIKTIGT!
Hästen ska vara böjd genom hela kroppen, inte bara i halsen, under öppnorna. Försök inte att rida med mer böjning än vad du och hästen klarar av, en korrekt "bogen in" är bättre än att hästen går med förböjd hals!
Rid inte heller fortare än att både du och hästen hinner med, det gäller både i öppnan och i den förvända galoppen. Samtidigt måste galoppen självklart vara energisk och aktiv!

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej
 

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0