Diagonal skänkelvikning på två olika sätt

Svårighetsgrad: Medel

Diagonal skänkelvikning på två sätt

Den här ridövningen, som passar de flesta, är lösgörande för hästen och gör ryttaren bättre på att följa en linje. Tränaren Leena Lundin säger att bästa effekten ändå är att ryttaren måste använda båda sidors hjälper.

Tipstack till: Leena Lundin
Text: Hege Hellström
Skiss: Linda Eriksson
 
- Sidvärtsrörelsen har en lösgörande effekt medan det får en rakriktande effekt när man rätar ut. Ryttaren tvingas rida båda sidor av hästen, säger Leena Lundin, dressyrtränare och domare.
Du kan rida övningen i både skritt och trav; den snabbare gångarten för den som kommit lite längre i sin ridning.
- Akta dig för att bara rida en sida av hästen! Men den här övningen är bra för att råda bot på det, säger Leena.
Hon gillar den här övningen eftersom den ger nästan "allt"; lösgjordhet, rakriktning och att man tvingas att rida framåt för att inte tappa linjen.
- Även tempo och takt övas och förbättras.
 
Gör så här:
A. Rid in rakt på diagonalen, sedan sidvärts längs med diagonalen några steg. Flytta sedan bakdelen så att du rider diagonalen som ett rakt spår. Gå sedan tillbaka till skänkelvikningen och så vidare. Det här lär ryttaren att hålla linjen.
 
B. Rid skänkelvikning längs med diagonalen några steg. Räta sedan ut hästen och rid rakt fram mot kortsidan några steg. Upprepa. Här är det extra viktigt att inte glömma yttersidan.
 

Syfte:
Att lösgöra hästen och rakrikta den. Få ryttaren att rida båda sidor.

Svårighetsgrad:
Lätt. Man börjar med sidvärts ganska tidigt för att lära ryttaren att komma till inverkan, så den här övningen kan du göra även om du inte har ridit så länge. För att öka svårighetsgraden, gör övningen i trav.

Tänk på det här:
Du måste möta upp med yttersidans hjälper och inte förböja hästen, för då tappar du linjen. Tänk på att rida framåt i lagom tempo, annars kommer du inte heller att kunna hålla linjen.
 

Övning A.
 

Övning B.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0