Daniel Svensson tipsar om samarbetsövningar

Svårighetsgrad: Medel

Daniel Svensson tipsar om samarbetsövningar för ryttare och häst

Daniel Svensson är tävlingsryttare, uppskattad tränare och numera även landslagsledare för Sveriges ponnyryttare. Här tipsar han om två övningar som förbättrar samspelet mellan häst och ryttare.

Tipstack till: Daniel Svensson
 
ÖVNING 1
I den första markarbetsövningen lägger man ut tre bommar på en stor volt. Det ska vara sju meter mellan varje bom.
 
A. Börja med att rida i båda varven och försök att få in två galoppsprång mellan bommarna. Det betyder en ganska kort och kontrollerad galopp. Ändra inte galoppen framför bommarna utan försök att få ett flyt så att du har samma galopp på hela volten.
 
B. Gör på samma sätt i båda varven men i en lite friskare galopp, och försök att få in ett galoppsprång mellan varje bom.
 
C. Slutligen kan du växla så att du vartannat varv har två galoppsprång mellan bommarna och vartannat varv har ett språng mellan.
 

SYFTE
Syftet med övningen är att ryttaren ska kunna reglera galoppsprångens längd. Den tränar samtidigt hästens lyhördhet och förmågan till samarbete mellan häst och ryttare.
 


ÖVNING 2

I den andra övningen ställer du upp två rättuppstående hinder med 17 meter emellan. Lägg travbommar före och efter varje hinder (Cirka 2,5 till 3 meter ifrån).
 
A. Börja med att travhoppa, få tillbaka hästen till trav mellan hindren och hoppa även andra hindret i trav. Tanken är att ekipaget ska behålla samma tempo och balans genom hela övningen. Traven ska vara balanserad, hästen får inte dra iväg. Målsättningen här är att få hästen att lyssna på ryttarens förhållningar. Är hästen väldigt framåt kan man göra halt mellan hindren.
 
B. När du och hästen är överrens rullar du in bommarna och hoppar i galopp med omväxlande fem eller sex galoppsprång mellan hindren. På 17 meter innebär det en kort galopp, här är det viktigt med balansen och att du försöker hålla samma tempo genom hela övningen.

C. Avsluta med att rida fram på fyra galoppsprång mellan hindren. Om hindren inte är jättelåga eller jättehöga innebär det normal tävlingsgalopp.
 

SYFTE
Övningen tränar upp balansen och lyhördheten hos hästen. Dessutom tränas samarbetet mellan ryttare och häst.


Lämplig för unghäatar?
För unghäst som tävlar, övningen ett kan du rida mer på yttre spåret på bommarna på volten då blir avståndet lite längre för två galoppsprång och sedan i mitten- till inre spåret när du ska få in ett språng. På hindren är travhoppning bra; här kan du också lägga in en volt för att komma tillbaka till trav efter första hindret.

Tips!
Bommen efter hindren bör ligga på 3-3,5m. Tänk på att det är meningen att det ska gå att rida in 5-6 språng mellan ffa skänkel och sits och inte direkt för handen.

 
 
 
 


denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0