Cavalettiövning med bågar, volter eller hörnpasseringar

Svårighetsgrad: Bas

Cavalettiövning med bågar, volter eller hörnpasseringar

Både Linda Heed och Helena Persson gillar arbete över cavaletti. Under sin clinic i Botkyrka i början av januari visade de flera bra övningar som alla kan använda sig av.

Tipstack till: Linda Heed och Helena Persson

 

Övningarna är lösgörande och uppmjukande och går att variera i svårighetsgrad efter hästens utbildningsståndpunkt.
Lägg ut tre bommar eller cavalettis över medellinjen på ett avstånd som gör att hästen rytmiskt och enkelt kan trava över dem. Svårighetsgraden kan varieras genom att avståndet ökas eller minskas. Ökar man måste hästen kliva på lite mer och länga sitt steg, minskar man avståndet får man en samlande effekt där hästen måste korta sitt steg, men ändå får hjälp med takten över bommarna.
Det går även att variera svårigheten genom att antingen bara ha bommar, eller ha upphöjda cavalettis. Med "sockerbitar" går det att variera höjden på cavalettin.

 

1. Rid i en åtta över bommarna
Rid som på en åtta där hästen rakriktas över bommarna. Byt varv efter varje gång. Kom in i en jämn och rytmisk trav, var noga med att ha framåtbjudning i hästen.
Hästen ska forma sig i sidorna. På en yngre häst rider man mjuka bågar och låter vägen i princip bli en åttvolt. På en äldre, mer rutinerad häst rider man rakare, fyrkantigare vägar och gör ordentliga hörnpasseringar i stället för mjuka bågar.

2. Långt mellan bommarna
I den här övningen ökar man avståndet mellan bommarna till dryga tre meter. Linda Heed tycker att övningen är bra eftersom den gör hästen mer uppmärksam på bommarna. Hon tycker att den passar både för den yngre och den mer rutinerade hästen.
- Hästen måste börja tänka, säger hon.
Vägen är densamma som i förra övningen, men här kan både den unga hästen och den äldre hästen jobba över upphöjda cavaletti. För att göra det lite lättare för unghästen kan man ha en bom på backen in och låta det vara upphöjt ut. När man ridit övningen i trav och det fungerar fortsätter man att rida samma övning i galopp.
- Det här är en övning som anstränger hästen fysiskt, men som inte sliter. När man rider över en upphöjd cavaletti använder hästen lika mycket muskler som över hinder, säger Linda.

3. Solfjäder
I den tredje och sista cavalettiövningen läggs bommarna på marken i en solfjäder.
- I och med att de ligger i en solfjäder kan man välja avstånd efter storlek på hästen. Dessutom är det nyttigt för ryttaren att passa in var man ska hamna, att man inte börjar på ytterkanten och slutar inne mot mitten, säger Helena.
Övningen fungerar som lösgörande arbete eftersom hästen verkligen kommer runt innerskänkeln.

 

Lindas tips är att man börjar att rida på i mitten av bommarna och sedan låter hästen gå i ytterkant för att den ska få länga sig. Därefter rider man i innerkant för att den ska få korta sig.
- För en ung häst är det svårare att gå nära innerkanten medan det för en äldre häst som är van vid att ridas i mer samling kan vara svårare att gå i ytterkanten och behöva länga sig, säger Helena.
Viktigt är att hästen går i samma tempo rakt igenom. Vill den springa så ska man skaffa sig kontrollen innan bommarna. Just att man rider på en båge är bra för hästens rygg, den stretchas lite i båda varven.
- När det går bra, utmana hästen lite till och gå in eller ut i solfjädern, säger Linda.

Om hästen inte vill böja sig rekommenderar Helena ett indirekt tygeltag:
- Båda händerna ska gå utåt, innerhanden mot ytter höft. Det leder utsidan utåt och tar igenom ställningen i innersidan. Alla tygeltag är bromsande och det är viktigt att man inte fastnar i ett indirekt tygeltag. Ju mer böjd hästen är, desto mer skänkel krävs det för att hålla samma tempo, säger hon.

När övningen fungerar i trav fortsätter man i galopp. Det är viktigt att ha samma galopp hela vägen och tänka framåt. Farten ska vara densamma på insprångsbommen som i utsprånget.

Lämplig för unghästar?
Ja

Tips - Avstånd i cavaletti:
Trav: normal 1,20m, kort 0,90m, långt 1,50m.
Galopp: normal 3,0m, kort 2,5m, lång 3,5m.
Om bommarna ligger i en solfjäder ska innerkantmått vara 0,90m och ytterkantmått 1,40m.


 


Åttvolt över bommar.
 

Det går även att rida vägen mer "fyrkantig".
 

Variera gärna voltens storlek.

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0