Bromsa med linjer

Svårighetsgrad: Bas

Bromsa med hjälp av linjer

En häst som springer blir lätt mer och mer avtrubbad för handen som försöker bromsa den. Vi borde utnyttja hästens ovilja att hamna i obalans mer genom att använda linjer, menar dressyrtränaren Mads Hendeliowitz.

Tipstack till: Mads Hendeliowitz
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 

- Hästar avskyr att hamna i obalans. Att vara i obalans betyder att man inte kan springa från lejonet. Och hästar förstår inte att inga lejon kommer in i ridhuset, säger dressyrtränaren, unghästutbildaren och GP-ryttaren Mads Hendeliowitz.
Han anser att vi borde ta till vara hästens ovilja till obalans mer i våra övningar. Om man rider rätt linjer bromsar hästen upp sig själv utan att handen behöver gå bakåt. Det är särskilt värdefullt på en häst som gärna springer och blir för het.

Gör så här:

Rid i galopp längs fyrkantspåret. Låt hästen gå fram i frisk galopp. Lägg volter där det passar, och anpassa voltstorleken efter hästens utbildningsgrad. Många hästar klarar tiometersvolter och voltspåret ska ändå vara så litet att hästen tvingas bromsa upp för att undvika obalans.

Nivå:
Inte svår! Anpassa voltstorleken efter hästens utbildningsgrad.

Syfte:

Att lära hästen att bromsa upp sig själv. Att få balans och ändå kunna rida fram i ett friskt tempo där bakbenen arbetar.

Tänk på det här:
Försök undvika att bromsa med handen, våga låta linjen göra jobbet. Glöm inte att sitta rätt, räta upp dig.



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0