Branta serpentiner gör hästen mjuk i sidorna

Svårighetsgrad: Medel

Branta serpentiner lösgör hästen

 

Gör hästen mjuk som gelé i sidorna med hjälp av branta serpentiner. Övningen ”ledar också upp hästen”, framför allt i de lägre lederna. Samtidigt är den väldigt krävande och ska inte ridas för ofta, eller för länge.

 

Tipstack till: Pether Markne

Pether Markne visade den här övningen på en hoppträning där han tyckte att hästarna var alldeles för stela och osmidiga i sidorna. Det är en väldigt bra lösgörande övning när hästen redan har blivit lite varm i kroppen. Rid den inte det första du gör på träningspasset.

Börja i skritt och lägg serpentinbågarna med start från kortsidan och över hela ridbanan. Bågarna ska vara riktigt branta, det vill säga att du mer eller mindre vänder direkt och inte rider en uttalad båge.
Hästen ska gå i ett aktivt tempo och ryttaren ska svänga mer för ytterskänkeln än för handen, som bara ska visa vägen. Yttertygeln får en ledande funktion. Glöm inte halvhalten före svängen! Var också noga med att forma hästen runt innerskänkeln, som eventuellt kan placeras något framför normalläge. Följ med hästen i rörelsen med din kropp.

Eftersom vägen först är rak och svängen blir väldigt tvär måste hästen verkligen sätta under sig och arbeta med sina bakben. När det fungerar i skritt kan man även rida övningen några gånger i arbetstrav. Det viktiga är att inte hålla på för länge, eftersom övningen är väldigt tuff. Inte minst för hästens leder.
- Den här övningen får man bara rida max en gång i veckan eftersom den är väldigt krävande för hästen, säger Pether.
Hästen blir dock mjuk som smör och lyhörd för vändande hjälper.

Syfte
Att få hästen riktigt lösgjord och samtidigt igång med sina bakben.
 
Svårighetsgrad
Passar ekipage från Lätt B och uppåt.
 
Tänk på
Rid inte övningen för länge och absolut inte för ofta. Om det inte känns bra i skritt, gå inte vidare till trav. Tänk också på att inte fastna i innertygeln utan att verkligen försöka få hästen att vända för skänkeln.

Lämplig för unghästar?
Nej


Text: Emma Rost
Illustration: Linda Eriksson



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0