Bommar-träning som ger dig rakare unghäst

Svårighetsgrad: Medel

Bommar för rakare unghäst

Unghästar är ofta svajiga och tar hjälp av väggen för att hålla sig raka. Veckans övning tränar unga hästar att gå raka mellan bommar.

Tipstack till: Ellen Brunes
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

När din unghäst förstått hjälperna för att flytta sig sidvärts kan du börja med den här övningen. Om du vill göra den lättare kan du gå på rakt spår i stället för att flytta. Det är Ellen Brunes, diplomerad unghästutbildare plus c-tränare i hoppning och fälttävlan, som delar med sig av en övning som kan passa hästar från fyra år och uppåt.
- Men övningen är bra även för äldre hästar, det är mycket man tränar på, att få hästen rak, lydig och uppmärksam, säger Ellen.
 
Att bommarna aldrig ligger vid en vägg i den här övningen är riktigt jobbigt för unga hästar.
- Hästar med dålig balans kan ju inte hålla sig mot väggen. Många unghästar bryter av från galoppen, de orkar inte. Men det är stärkande att galoppera utan vägg och hästarna lär sig, säger Ellen.
Var noga med att hästen är rak - något inte ens unghästutbildare och deras hästar tycker är lätt...
- Mina hästar börjar lätt trava mellan bommarna eller hindren när man tar i dem, det gäller att hålla balansen och galoppen.
 
Veckans övning innehåller flera moment som skänkelvikning och galoppombyte.
- När det gäller galoppombyte brukar hopphästar ha lätt för det, men om inte hästen har lätt för det brukar vi vänta till den är fem-sex år med att öva.
Var noga med att du har provat att flytta hästen åt sidan innan du kräver det av den i en sådan här bana.
- Om inte skänkelvikningen funkar ska du gå tillbaka och fundera - "kan den här fyraåringen skänkelvikning?". Det är inte bra om den aldrig gått skänkelvikning förr, säger Ellen.
Hon säger att en treåring kanske inte kan gå skänkelvikning, men man ska kunna ställa den och den ska börja förstå att den inte bara kan "gå emot" skänkeln utan att den ska flytta sig undan.
 
Gör så här:
A. Värm upp i skritt, trav och galopp. Prova att rida igenom banans olika delar innan du sätter ihop dem. 
 
B. Börja med bomserierna i trav. Rid skänkelvikning från hörnan, gör hästen rak över bommarna, rid skänkelvikning ut mot spåret igen. Med en unghäst får man börja direkt från hörnet, en svag skänkelvikning, men med en utbildad häst kan du göra en tvärare skänkelvikning.
- Men med fyraåringar är man glad om de går undan för skänkeln, säger Ellen.

C. Nästa del är att rida serpentiner över bommarna som ligger i mitten. På en mer utbildad häst kan du byta galopp över bommarna, på en mindre utbildad häst får du bryta av och fatta ny galopp.
- Böj, ställ och fatta galopp. Var noga med vägarna så att hästen inte bara skjuter in bogen och kastar sig åt andra hållet, säger Ellen.
Galoppera i serpentinbågar på bommarna.
Om man har en häst som inte orkar så mycket kan uppvärmningen vara kort, så att den orkar med både travbommar och att galoppera över bommarna.
 
D. Tredje delen är att komma rakt på kavalettin och rida rakt mot nästa kavaletti. Det är viktigt att hästen är rak.
- Om hästen är grön kan du kräva att den är så rak som möjligt och att den kan hålla jämna galoppsprång och bära sig i galopp. Är den mer utbildad kan du kräva mer samling mellan kavalettibommarna, och att den ligger kvar och väntar.
 
E. Rid sedan hela övningen i följd i båda varven, tills det går bra - men inte tio varv utan kanske tre-fyra.
- När man lägger ihop allting blir hästarna uppmärksamma och lydiga, säger Ellen.
 
Bygg så här:
Bomserierna ska ligga innanför spåret, någonstans mellan spåret och kvartslinjen. På ena sidan kan du ha lite kortare avstånd mellan bommarna, på andra sidan lite längre, så att hästen får öva på att korta och länga. Men ta inte i för mycket på en outbildad häst. På en äldre och väl utbildad häst kan du länga och korta desto mer.
På medellinjen bygger du kavaletti, inte hinder.


Syfte:
Att få hästen rak och lydig. Hästen blir mjuk och smidig också, plus att den får öva sig på att flytta sig åt sidan.

 

Svårighetsgrad:
Medel. Går att variera från lätt till medelsvår - om du kortar och länger mycket kan du få det väldigt svårt, men du kan också göra det ganska lätt för den unga hästen. Hästen bör vara från fyra år för att klara övningen, särskilt om det är tidigt på året.

Tänk på det här:
Hästen ska vara rak och inte flytta baken åt ena eller andra hållet. Ställ inte för höga krav. Tänk på vad hästen kan utan hinder! Är den rak utan hinder? Om inte kan du inte kräva det nu heller.


Ellen Brunes om att hoppa unghästar:

"Låt dem bocka!"
"Grunden är att hästarna ska tycka att det är roligt, det är viktigast när man hoppar in dem. Allt som hästen tänker själv - om de så bockar eller drar iväg på hinder - är positivt. Jag vet att många tycker att hästen ska vänta, hoppa runda språng, och så vidare - och absolut, det ska den, men när man börjar hoppa den unga hästen ska allt som har med hinder att göra vara roligt. Om de drar mellan hinder gör det inte så mycket just när man hoppar in dem. Allt som de gör som är positivt - det är bra! Skuttar de lite gör det inte så mycket."
 
"Låt hästen tänka själv"
"Man måste vara mjuk och lite förlåtande. Sätt hästen i rätt galopp och rätt tempo och visa hindret, låt hästen få tänka och vara med själv. Planera inte för mycket, gör det lätt och lite roligt för dem.
 
"Låt duktiga unghästutbildare rida"
"Vi har sett en del hästar som kommit hit som totalt tröttnat och tappat förtroendet, trots att de var jättefina vid fyra års ålder. Vissa ryttare skulle tjäna på att lämna bort sina fina unghästar, det borde vara fler unghästutbildare som får rida. Våga lämna bort hästarna!"
 
"Låt dem inte springa på sidan av hindret"
Hästen får inte springa vid sidan av hindren - aldrig. Styr inte bort från hindret om du tycker att du kommer fel, var bara mjuk och håll hästen rak mot hindret. Det brukar gå bra, om de inte är helt talanglösa går de inte omkull!
Hästen får stanna ett par gånger utan bestraffning, men då ska den stanna framför hindret och titta på det. Den får inte springa bort från hindret, då får man styra tillbaka.
Hästen får inte heller stanna åtta gånger - då får du fundera över om det är ett för svårt hinder eller om du ska bestraffa hästen.
Tänk smart - springer hästen till höger, sätt spöet i högerhanden.

 




Illustrationerna visar banans olika moment. På slutet kan du sätta ihop de tre delarna.


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0