Bommar och hinder på hjärtformat spår

Svårighetsgrad: Bas

Bommar och hinder på hjärtformat spår

Det här är en ganska enkel markarbetsövning som tränar ryttaren i att känna rytmen, och rida bra vägar mellan hinder. Övningen passar inte minst för lite mer orutinerade ryttare och för dig som rider unghäst.

 
Ställ upp tre travbommar och ett litet hinder ganska långt upp på medellinjen. Mellan travbommarna ska det vara cirka 1,3 meter och från sista travbommen till hindret ska det vara 2 till 2,2 meter. Framför och efter serien ställer du koner, så att det bildas en "gång" som du ska rida genom (se skiss). Rider du en väldigt grön häst får hindret gärna vara infångat.

Jämn och aktiv trav
Tanken är att du rider upp på medellinjen i en jämn men aktiv trav, tittar långt framåt och travar igenom serien. Efter hindret ska hästen landa i galopp, lägg den växelvis i vänster och i höger galopp så att du kan svänga åt olika håll varje gång.

Ska inte öka tempot
Rid därefter på en mjuk båge mot någon av de bommar eller cavalettis som placerats enligt skissen. Det är viktigt att galopptempot och rytmen bibehålls under den långa galoppsträckan. Det får inte gå fortare och fortare, då är det bättre att göra halt eller lägga en volt!
Efter bommen galopperar du fram till långsidan där du bryter av till trav. Upprepa övningen när du når mitten på kortsidan. 

Hjälp att slappna av
Fördelen med den här övningen är att den kan ridas flera gånger på raken så att ryttare och häst verkligen får chans att slappna av. Travhoppning gör att ryttaren lättare får kontroll över vad han eller hon ska göra, dessutom blir det oftast mindre vingligt för den unga hästen.
Var noga med att hela tiden titta dit du ska. Då blir det lättare att få till en mjuk väg och ett jämnt tempo.

Lämplig för unghästar?
Ja

Tips!
Avstånd travbom till hinder bör vara 2,5m men skulle kunna minskas något när hästen kommer ur cavalletti el man vill ha hästen lite närmre för att få mer samling, hästen ska dock bjuda igenom hela serien och inte bromsa till hindret.

 
 
SYFTE
Lära ryttaren att se vägen, känna rytmen och hoppa avslappnat. Bra inhoppningsövning för yngre häst som är van vid att ridas över bommar.

SVÅRIGHETSGRAD
Relativt enkel basövning.
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0