Bommar hjälper hästens galopp mellan hinder

Svårighetsgrad: Medel

Hoppövning som "automatiserar" hästens galopp mellan hinder

Galoppbommar mellan hindren hjälper hästen att få in rätt antal språng. Det "automatiserar" dessutom hästens galopp mellan hinder.

 
Tipstack till:
Ulf Johansson
 
Övningen är uppdelad i tre delar där den första delen är hoppning bara på rakt spår, den andra är en liten travhoppningsövning och den tredje innebär hoppning både på rakt och böjt spår. Som avslutning lägger man ihop övningarna till en liten bana. Galoppbommarna hjälper hästen att få en jämn och rund galopp.
 
 
Del 1
Ställ upp ett litet räcke på högra långsidan om man har näsan mot A och därefter fyra galoppbommar fram till nästa lilla räcke. De första gångerna kan man hoppa hindren som två kryss. När övningen fungerar i båda varven gör man en oxer av det avslutande hindret så att hästen får hoppa upp sig lite. Anridningen sker i galopp.
 

Del 2
På medellinjen, ungefär i höjd med bokstaven X i ett 60-meters ridhus, ställer man ett litet räcke med utdragen markbom framför och bakom. Detta travhoppas. Först rider man på det i exempelvis vänster varv, landar i galopp. Tar ner hästen i trav, lägger en stor volt åt höger och rider på det ur höger varv. Landar i galopp och vänder åt vänster. Den här övningen är till för att se till att hästen är inramad mellan skänklarna och svarar för ytterskänkel i vändningen, vilket behövs inför del tre.

 
Del 3
På andra långsidan ställer man upp ett räcke, fyra galoppbommar på rakt spår, nästa lilla räcke och därefter ytterligare fyra galoppbommar, men den här gången på ett svagt böjt spår fram till ett avslutande räcke. Det avslutande räcket ska kunna göras om till en oxer.
Övningen kan ridas från båda hållen så länge det avslutande räcket inte är omgjort till en oxer. Det vill säga att man kan börja med att rida det böjda spåret eller att avsluta med det.
Anridningen sker i galopp. Hästen måste ramas in mellan skänklarna så att den följer det böjda spåret och får en jämn galopp.
 

 
Bygg ihop till en liten bana
Rid på den första delen ur vänster varv, fortsätt genom kortsidan och rid därefter på del två. Om du har en unghäst kan den anridningen göras i trav. Fortsätt ut i höger varv och rid på den avslutande delen där sista hindret nu gjorts om till en oxer.

Lämplig för unghästar?
Ha låga hinder i början. Tänk på att de kan reagera på bommarna på marken de första gångerna. Unghästen kan också behöva ha lite längre mellan bommarna på marken.

Tips!
Avstånd mellan markbommarna: första bommen efter hinder- ligger på 3,5m, därefter 3-3,25m mellan bommarna.

 


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0