bommar för vardagsträning

Svårighetsgrad: Bas

Bomövning för vardagsträning

Om du varje gång du rider lägger tio minuter på den här övningen har du kommit långt i dina förberedelser för hoppning. Det menar ridläraren Thomas Mattsson. 

Tipstack till: Thomas Mattsson
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Många gånger är det grundarbetet som är bristfälligt när det går dåligt för ett ekipage på tävlingsbanan, menar Thomas Mattsson, som håller hoppträningar i bland annat Värmland, Stockholm och Norge.
- Det fungerar fram till 1,10 eller 1,20, men sedan tar det stopp.
För att komma till rätta med problem - eller ännu hellre för att slippa få problem - rekommenderar han att man jobbar med bommar så ofta som möjligt.
- Särskilt till ryttare som inte kommit så långt i sin utbildning, som kanske hopptränar en dag i veckan och rider ut annars, brukar jag säga att de måste träna lite varje dag. Rid ut med kompisarna först, gå sedan och gör den här övningen, säger Thomas.
- Många tycker att de hoppar en gång i veckan och att de inte vill hoppa mer för hästens skull, men även bommar tränar avståndsbedömningen. Det är ett enkelt och bra träningsredskap!
 
Rytm och balans
Grundridningen syftar till att hästen ska gå i rytm och i balans, och att den ska ha förtroende för ryttaren.
- Alla är inte de största talangerna, och då är det viktigt att rida hästen i rytm och balans så att den kan reda ut problem om det blir några - och det blir det ju...
Thomas säger att även toppryttare rider mycket bommar, och att vi borde ta in sådan träning oftare.
- Det bästa är att sådan här träning inte sliter på hästen. Ryttaren lär sig att känna galoppsprången och jag tycker att man ska vara noga med precisionen också, hur man hamnar över bommarna.

Gör så här:
Skiss 1.
Kom i galopp och rid över bommarna. Målet är att rida med rakriktad häst, men om hästen blir stark eller börjar byta galopp kan du ha den ställd inåt även på långsidan. (Om det är alldeles för svårt kan du i stället gå till övning 2 nedan.)
Börja med att rida på fyra galoppsprång mellan bommarna. Byt sedan varv och gör samma sak i andra varvet. Sedan tar du fem galoppsprång mellan, i båda varven.
Därefter kan du variera, fem språng mellan bom ett och två, fyra mellan bom två och tre, och vice versa.
 
Skiss 2.
Nu ligger bommarna på böjt spår så att hästen ska vara ställd och eftergiven i innersidan, även över bommarna. Här ska du variera mellan fem och sex galoppsprång.
Den här övningen är bra om du har en häst som byter galopp utan att du "vill" det.


 

Syfte: Rakriktning, rytm och balans. Övningen ger god tempokänsla och övar ryttarens timing och "öga", alltså avståndsbedömningen.

Svårighetsgrad:

Bas. Men den här övningen håller ända upp till avancerad nivå!

Tänk på det här:

Förbered hästen, sätt den i rätt tempo från början i förhållande till antalet galoppsprång du vill rida.

Skiss 1.



Skiss 2.

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0