Bodybuilding för häst med svaga bakben

Svårighetsgrad: Medel

Bodybuilding för häst med svaga bakben

Den här övningen passar en fullvuxen och relativt välutbildad häst som är lite svag eller oengagerad i sina bakben. De olika momenten bidrar gemensamt till att få hästen att ta i och sätta under sig bättre i traven.

Tipstack till: Johanna Wigermo
 
Rid på en 20-meters volt i trav. Minska därefter volten gradvis till ungefär åtta meter i diameter. Håll dig på den lilla volten ett par varv och låt hästen gå med lite tagen bakdel. Det gör att den verkligen måste ta i med sitt inre bakben. Rid inte mer än 3-4 varv på det minskade spåret eftersom det är extremt jobbigt för hästen och kan slita på den om du gör det för mycket!

Avsluta med mellantrav
Därefter ökar du ut volten igen genom att låta hästen flytta sig sidvärts utåt. Behåll den ställd och böjd inåt, den får dock inte förböja sig i halsen eller ramla iväg utåt. När du når det stora voltspåret gör du en halvhalt, på framför allt yttertygeln, och rider därefter ett halvt varv i mellantrav.
Känslan ska vara att hästen kommer upp med framdelen och ner med bakdelen (ökning i "uppförsbacke") när du länger.
Blir hästen lång eller ramlar ner på bogarna har den inte varit tillräckligt framför skänkeln i sidvärtsarbetet. Då fattas det helt enkelt bränsle till ökningen, du måste ladda bättre!

Lika mycket i båda varven
Gör en noggrann upptagning och kom tillbaka till samlad trav eller arbetstrav efter den korta ökningen. Upprepa hela övningen någon gång i samma varv innan du byter varv och gör samma sak åt andra hållet.
Det här är som sagt ingen övning för unga eller orutinerade hästar - och oavsett häst gäller det att sluta i tid. Rätt utförd sätter övningen ett härligt "tryck" i hästen!

Anki Yngve


SYFTE
Att öka bakbensaktionen och därmed också bjudningen samt "trycket" hos hästen.

SVÅRIGHETSGRAD
LA-MsvB

VIKTIGT!
• Att gå på små voltspår är jobbigt för hästen, så sluta i tid.
• Det är viktigt att hästen hela tiden rör sig balanserat längs med volten (annars sliter det), så rid inte fortare än du klarar av. Hellre skritt än en obalanserad trav!
• Du ska känna att det är du som kontrollerar ytterbogens position när du ökar volten, så att hästen inte rinner iväg av sig själv.
• För att få till en bra mellantrav måste du ha "laddat" och spänt bågen innan. Är hästen helt utriden eller på bogarna saknas den extra energi som längningen kräver.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej

TIPS
Här kan man låta hästen bli lite rundare i lilla volten, hållas ganska rak i kroppen under flyttningen, här kan det vara bra att höja händerna en aning så formen blir lite högre för att sedan låta formen få komma aningen lägre i lägningen.


denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0