Bli en fena på omhoppningssvängar

Svårighetsgrad: Medel

Lär dig göra bra 180-graderssvängar!

Även snabba svängar måste övas om du ska bli framgångsrik på omhoppningsbanorna. Veckans hoppövning går att anpassa från ganska orutinerade ryttare till avancerade.

Text: Hege Hellström
Tips från: "
Stora boken om ridning" av William Micklem (Wahlström & Widstrand)
Illustration:
Linda Eriksson
 
För att greja en omhoppningsbana kan man behöva svänga 180 grader till nästa hinder. En bra 180-graderssväng gör att man kan spara tid utan att ta onödiga risker. Men det förutsätter att du hoppar rakt (och inte snett) över hindret.
En 180-graderssväng innebär i praktiken att du rider en halvcirkel följd av ett hinder. Det här innebär att du behöver kunna rida en volt korrekt innan du kan göra övningen, och det är bra markarbete att rida volter!
 
Korrekt volt är grunden
Om du inte behärskar volten kan det uppstå en rad problem. Förböjer du till exempel hästen faller bogen ut, och då kan du inte kontrollera svängen. Om hästen tvärt om är böjd utåt faller den in med bogarna. Bägge dessa fall gör att kraften i bakbenen inte kan utnyttjas i språnget.
 
Volt-tips!
*Knepet med att rida volter är att tänka sig att voltspåret går innanför hästen, inte utanför. Då får du hästen att gå kvar på volten - och du får därmed bra språng!
*Flytta båda händerna lite inåt och direkt tillbaka igen - då håller du kvar framdelen på det rätta voltspåret.
*Använd ytterskänkeln för att hindra att bakdelen flyttas ut.
*Undvik att själv glida utåt genom att lägga lite extra vikt i den inre stigbygeln.
 
Gör så här:
A. Börja med ett lätt avstånd och med hjälpbommar på marken! Avståndet ska vara 20 meter mellan mitten på bommarna (det blir en 20-metersvolt). Hjälpbommarna visar var hästen ska gå och hjälper ryttaren att följa ett runt spår i svängen. Börja med att galoppera över bommar på marken. Då kan du hålla på längre utan att trötta ut hästen. Försök hålla en jämn galopp genom hela svängen. Om det känns för svårt kan du göra halvcirkeln större. På en 20-metershalvcirkel tar de flesta hästar mellan sju och åtta språng mellan bommarna.
 
B. Ta bort hjälpbommarna. Minska avståndet om det fungerat bra i övning A. (Men om du har en orutinerad häst ska du inte rida på mindre volt än 20 meter.) Du kan börja med 15 meter, då kommer de flesta hästar att ta sex galoppsprång. Sedan går du över till tio meter mellan bommarnas mitt, men då krävs samling och hästen bör alltså vara väl utbildad. Med detta avstånd blir det cirka fem galoppsprång mellan.
 
C. Lägg upp bommarna så att det blir hinder. Börja lågt. Lägg till ett hinder så att du rider ett, två eller tre galoppsprång på rakt spår innan du hoppar det sista hindret. Vill du göra detta ännu svårare kan du minska voltens storlek. Observera att du ska ha en häst som grejar detta!


Syfte:
Att träna bra omhoppningssvängar som spar tid men som också är säkrare - eftersom de utförs på rätt sätt.
 
Svårighetsgrad:
Övning A kan göras av de flesta. Men övning B kräver en rutinerad häst och en ryttare som kan hjälpa till på rätt sätt. Övning C kan göras ganska enkel med låga hinder och 20 meter mellan bommarnas mittpunkter, men också svår genom kortare avstånd och högre hinder.

Tänk på det här:

Gör övningarna tills det går lätt - starka hjälper hämmar framåtbjudningen.

Lämplig för unghästar?

Nej, inte för oerfarna unghästar.



A. Börja med hjälpbommar på marken för att ryttaren ska få hjälp att följa ett runt spår i svängen. Börja med en 20-meters halvcirkel.

B. Ta bort hjälpbommarna när voltspåret känns bra.

 B. När allt funkar kan du prova att göra mindre voltspår.

C. Lägg till ett hinder efter halvcirkeln. Och lägg upp bommarna så att det blir hinder. 

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0