Bättre hörnpasseringar med volter

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Bättre hörn med små volter

Varje hörn är del av en cirkel. Ju mindre cirklar eller volter du kan rida, desto bättre hörnpasseringar blir det. En värdefull övning för att bli bättre på böjda spår är serpentiner. Här får du övningar som höjer dressyrbetygen!

Text: Hege Hellström
Tips från: Stora boken om ridning av William Micklem, Wahlström & Widstrand
Illustration: Linda Eriksson

Ju mindre volter, desto bättre hörn - men alla kan inte rida hur små volter som helst. Tänk på att behålla kvaliteten i steget. Gränserna för hur små volter du kan rida sätts av utbildningsnivån. För att öva dig på att rida mindre volter är den mest värdefulla övningen serpentiner, något som kräver att man ändrar ställning och böjning, och ger smidigare och rakare sits och häst. Dessa faktorer hjälper dig också att rida raka spår bättre.

Gör så här:
När du byter varv, börja med att planera vägen. Titta dit du ska, räta gradvis ut hästen. Föreställ dig sedan att du redan bytt varv. Genom att göra det mentalt ger du automatiskt de hjälper som ställer och böjer hästen åt motsatt håll. Sitt över en liten aning mot den nya bågen.
Raka spår är svårast att rida, så du underlättar för dig själv om du gradvis rätar ut hästen och sedan genast börjar ställa om åt det nya hållet. Men ryck inte, det ska vara gradvis!

Syfte:
Serpentiner är ett bra sätt att göra hästen smidig eftersom muskeltröttheten som kan komma om man går i samma varv undviks. Dessutom jobbar du hästens båda sidor jämnt, vilket förbereder för raka spår på ett bra sätt.

Svårighetsgrad:
Lätt. Större serpentiner ger mindre böjning och mer tid att ställa om, vilket gör dem lätta. Minska serpentinernas storlek och lägg in volter om du vill öka svårighetsgraden. Observera att glödlampsserpentinen är lättare att rida än klassiska serpentiner eftersom glödlampan innebär kortare tid med rak häst.

Tänk på det här:
Ställ om och böj om gradvis. Om hästen ställs om plötsligt riskerar den att falla ut via bogarna.

Lämplig för unghästar?
Ja, de stora serpentinerna.


Även med mindre halvcirklar är det lättare att byta varv jämfört med om du rider större åttvolter, eftersom du har mer tid på dig att gradvi räta ut och ställa om.


En ovärderlig övning för att lösgöra hästen och för att få kontroll över riktning och tempo. Om det går för långsamt att ställa och böja om, rid en hel volt innan du återgår till serpentinen.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0