Balansövning för medelsvåra ekipage

Svårighetsgrad: Avancerat

Balans och lyft för avancerade ekipage

Lena Lilja delar med sig av två favoritövningar som får hästen att arbeta länge i balans, trots att det är jobbigt.

Tipstack till: Lena Lilja
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
 
Hippsons serie om framtunga hästar avslutas med ett par övningar för mer avancerade ekipage, som vill finslipa form och balans och som behöver lite extra hjälp att komma i form. En av dem har Lena fått av självaste Conrad Schumacher, den tyske demontränaren.
 
Denna vecka får du två övningar på Msv-Svår nivå, se nedan. Serien har bestått av två omgångar för LC-LB (skritt och trav/galopp) samt en omgång övningar för LA-Msv-ekipage. Du hittar mer teori om framtunga hästar i de texterna!
 
 
Gör så här:
1. Pimpa vänsterslutan
- Om hästen har det jobbigt med vänster bak, att den inte vill stoppa under sig, brukar jag jobba höger förvänd sluta i vänstervarvet. Från det läget kan jag ställa om hästen och jobba den lite i öppna och sedan in i vanlig sluta, förklarar Lena.
Den här övningen gör att hästen kan balansera av sig själv hela vägen och är kvar i balans när du ställer om till öppna.
- När du kan göra det är det varsågod att rida in i diagonal sluta in till medellinjen. Då har du hästen rätt avbalanserad och kommer rätt in med framdelen, du har lagt hästen helt rätt in i vänster sluta.
Många har det jobbigt med vänster bak och ska du då göra diagonal sluta kommer hästen före med bakddelen, den viker sig. Den här övningen är alltså förebyggande och bra för vänster sluta.
 
2. Balans genom förvänd sluta
Rid långsidorna i mellantrav och samla till förvänd sluta i hörnen. Skär av hörnen lite och rid förvänd sluta i hörnen, räta ut och öka på rakt spår.
- Du har hästen mellan skänkel och hand hela tiden. Åh vad bra den är den övningen, säger Lena entusiastiskt.
Den här övningen ger ryttaren bättre kontroll på balansen, ryttaren måste vara i balans i hörnet.
- Ryttaren är ofta för mycket på inner genom ett hörn. Här blir det balans på ett annat sätt. Kan du göra den här övningen kan du också öka, för då har du balanspunkten på ett annat sätt.
Lena har fått övningen av Conrad Schumacher, som hon har ridit för.

Syfte:
Att få medelsvår-hästar att lätta av och arbeta länge i balans.

Svårighetsgrad:
Avancerad (medelsvår-svår).

Tänk på det här:
Stretcha hästen ofta när du kräver samling emellanåt. Gör gärna tempoväxlingar på slutet.

Tips:
Du kan gärna lägga fram bommar och trava över dem mellan de här lite svåra övningarna. När hästen är jätteduktig måste du göra livet trevligt för den!


Övning 1.


Övning 2.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0