Bågar som ger bjudning i det samlande arbetet

Svårighetsgrad: Avancerat | Medel

Bågar för bjudning

Genom att rida bågar och vändningar åt samma håll behålls böjningen och hästen får bättre framåtbjudning. Trygga och mjuka hästar utlovas av ridläraren Ulf Lind.

Tipstack till: Ulf Lind
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Den här dressyrövningen är en av ridläraren Ulf Linds favoriter, eftersom den ger trygga hästar som inte tappar bjudning trots att ryttaren övar samling och vändningar.
- Det finns inget som ger obalans i övningen och hästarna blir trygga av att man inte böjer om. Trots det kan ryttaren öva vändningar och böjning, säger Ulf Lind.
Han menar att hästarna lär sig fort vad som ska hända, vilket gör att de vet att vändningen snart ska ta slut - något som gör att de känner sig trygga och mer villiga att gå fram.
- Ofta gör man annars fel med ställningen, vilket kan störa hästen. Genom att man i den här övningen inte ändrar ställning och böjning, och i och med att man vänder så ofta och i så korta perioder, blir hästen mindre störd.

Gör så här:
Du ska rida en båge i skritt eller galopp. Samla från det att du lämnar långsidan. Vid medellinjen vänder du ett halvt varv. Det kan vara en bakdelsvändning i skritt eller en halvpiruett i galopp. Avbryt vändningen och fullfölj nästa båge. Det blir alltså hela tiden vändningar i samma varv så du ska bibehålla böjningen i vändningen. En stor båge ger lägre svårighetsgrad.

 

Syfte: Att få trygga hästar som behåller bjudningen i det samlande arbetet. Ryttaren kan träna vändningar och böjning.

Svårighetsgrad: Medel - avancerad.

Tänk på det här: Vägen hjälper dig och hästen, så var noggrann med vägvalet. Planera vägen och rid den noggrant.


Var noggrann med vägvalet.


denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0